Telekom Ladestrom stopt met lage tarieven

Telekom Ladestrom wordt binnenkort Telekom Get Charge en beëindigd het voordelige tarief wat zij tot nu toe hanteerde. De veranderingen gaan vanaf 3 april in werking, maar op 1 en 2 april biedt Telekom nog even gratis stroom aan alle huidige gebruikers van de gratis laadpas.

Niet genoeg concurrentie

Telekom werd groot in de laadpas markt met hun extreem voordelige tarieven. Vergelijkbaar met andere partijen, rekende Telekom in eerste instantie een tarief per minuut aan de laadpaal. Hoewel dit bij (inmiddels wat verouderde) reguliere laadpalen redelijk standaard kosten per laadsessie opbracht, werd het al snel duidelijk dat er een groot voordeel was voor auto’s en laadpalen die sneller konden laden. Dit is al helemaal van toepassing bij snellaadpalen waarbij de gebruiker binnen 20 minuten tot wel 80% van de batterijcapaciteit kan laden. Door het tarief van slechts €0,02 per minuut wat Telekom rekende, werden ze razend populair, ook buiten Duitsland.

Vergelijkbaar met de veranderingen die Maingau begin dit jaar heeft gemaakt, schakelt Telekom over naar een betaalsysteem per geladen kWh. Telekom vermeldt dat zij hun prijzen in eerste instantie zo laag hadden gehouden om te kunnen concurreren in de snel groeiende markt van elektrisch rijden. Inmiddels heeft Telekom haar doel bereikt en zijn ze een van de grootste spelers binnen de markt. Hiernaast wilt het bedrijf verder groeien door hun eigen netwerk van laadpalen te plaatsen en de beste laadervaring aan hun klanten te kunnen bieden. Om deze redenen neemt Telekom afscheid van het huidige tarief en gaan ze vanaf 3 april verder als Telekom Get Charge.

Veranderingen van Telekom Get Charge

Naast de nieuwe naam, voert Telekom ook enkele andere veranderingen door vanaf 3 april. Hieronder hebben we de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.

Nieuwe tarieven

Zoals aangegeven, gaat Telekom hun tarief berekenen per geladen kWh in plaats van per minuut. De nieuwe tarieven gelden als volgt:

AC DC
Voorkeur
oplaadpunten
29 cent
/ kWh
39 cent
/ kWh
Andere
laadpunten
89 cent
/ kWh
89 cent
/ kWh

De nieuwe tarieven van Telekom zijn aanzienlijk hoger dan eerst. Waar de Telekom laadpas eerst de voordeligste laadpas voor snelladen was, is dit vanaf 3 april zeker niet meer het geval.

Nieuw partner systeem

Wat ook opvalt aan de bovenstaande tarieven, is het feit dat de tarieven worden gesplitst in twee categorieën. Telekom GET CHARGE werkt samen met andere laadpaal partijen, beter bekent als Voorkeur oplaadpunten . Alle partijen die samenwerken met Telekom, rekenen het lagere tarief. Bij alle andere partijen betaal je het hogere tarief. Zowel Allego als FastNed (de twee grootste leveranciers van snellaadpunten in Nederland) vallen onder de voorkeur oplaadpunten.

Nieuwe App

Met alle veranderingen brengt Telekom ook een nieuwe app uit. De GET CHARGE-app zal de huidige Telekom Ladestrom app vervangen. In de nieuwe app kun je uiteraard al je laadbeurten bijhouden en laadpunten in de buurt vinden.

Met alle veranderingen is één ding duidelijk. De Telekom laadpas is niet meer zo voordelig als eerst. Aangezien de Telekom laadpas toch echt het voordeligst was op het gebied van snelladen in Nederland, zal dit ook invloed hebben op veel elektrisch rijders die regelmatig gebruik maakten van de snellaadstations. Lees hier meer informatie over de beste gratis laadpas voor snelladen.