Opladen van een elektrische auto

Voor het opladen van een elektrische auto heb je een laadpas, laadkabel en een laadpaal nodig. Je kan gratis laadpassen aanvragen bij verschillende aanbieders. Je krijgt die vervolgens thuis opgestuurd zodat je er gebruik van kan maken. Een laadkabel is standaard inbegrepen bij je auto. Verder kun je gebruikmaken van verschillende laadpalen, afhankelijk van wat er bij je in de buurt is. De kabel blijft vergrendeld in de auto en de laadpaal zitten, zodat je veilig en ongestoord kunt opladen. Je laadpas zal in alle gevallen gebruikt worden als betaalbewijs.

De verschillende laadpalen

Om je elektrische auto op te laden kan je kiezen uit drie verschillende type laadpalen. Een oplaadpaal voor thuis, publieke oplaadpalen en snellaadpalen.

Oplaadpaal voor thuis

Om het meeste te halen uit je elektrische auto en om te garanderen dat je niet onderweg moet stoppen met een lege batterij, wil je thuis een laadpaal hebben staan. Zo kun je wanneer je thuis bent je auto opladen tegen reguliere stroomtarieven. Niet alleen is je auto opgeladen wanneer je deze nodig hebt, je doet dit ook nog voor het meest voordelige tarief. Het aanschaffen van een laadpaal voor thuis kan bij verschillende partijen.

Publieke laadpalen

Heb je niet de mogelijkheid om een persoonlijke laadpaal te plaatsen dan zal je bij een publieke laadpaal moeten laden. Doorgaans kun je, zolang je auto actief aan het laden is, gratis parkeren bij de meeste publieke laadpalen. Zijn er geen openbare laadplekken bij jou in de buurt? Dan kun je vaak bij je gemeente een publieke laadplek aanvragen. Als de plek voldoet aan enkele eisen zal de gemeente kosteloos een laadpaal plaatsen. In de meeste gevallen doet de gemeente dit in samenwerking met een externe partij. Zo kun je in veel regio’s bij Nuon een openbare laadpaal aanvragen.

Om te laden bij een publieke laadpaal heb je een laadpas nodig. Met deze laadpas activeer je de paal en zorg je dat niemand anders de paal kan gebruiken. Je laadsessie wordt automatisch bijgehouden en gefactureerd via je laadpas leverancier. De kosten die je betaalt variƫren per laadpas en laadpaal. Ook variƫren de kosten sterk per regio. Kijk voor een overzicht van welke laadpas je het beste kan nemen voor jou regio .

Snellaadpalen

Ben je onderweg en is je accu aan de lege kant, maar heb je geen zin/tijd om enkele uren te wachten op een laadbeurt, dan is een snellaadpaal de ideale oplossing. Snellaadpalen verschillen van reguliere laadpalen in hoeveel kilo Watt deze kunnen leveren. Over het algemeen worden laadpalen met een vermogen van 43kW en hoger beschouwt als snellaadpalen. Al zijn er tegenwoordig palen met een vermogen van meer dan 175kW.

Het voordeel van een snellaadpaal is dat deze gelijkstroom leveren in plaats van wisselstroom. Normaal gezien levert de laadpaal wisselstroom. Deze wordt in de auto omgezet naar gelijkstroom en opgeslagen in de batterij. Door deze omzet stap over te slaan kan de snellaadpaal direct op de batterij worden aangesloten en kan deze in een half uur tot wel 80% van de batterij opladen. Bekijk hier onze Top 3 laadpassen voor snelladen .