Opladen van je elektrische auto in 2019

Het vorige jaar is het aantal elektrische auto’s weer sterk toegenomen. Ook is elektrisch rijden voor steeds meer mensen een voordelige en gunstige optie en heeft Nederland momenteel het grootste laadnetwerk van Europa. Maar hoe zit het nou precies met al die verschillende prijzen? En wat is het verschil tussen een betaalde en een gratis laadpas?

De laadpalen

Er staan in Nederland inmiddels ruim 30.000 publieke laadpalen. Om de groei van elektrisch rijden te stimuleren, zal dit aantal nog een stuk groeien het komend jaar. Dit betekent dat het zoeken naar een beschikbare laadpaal een steeds kleinere belemmering wordt. Het nadeel van deze publieke laadpalen is de ontbrekende regulering van de kosten die aan het laden verbonden zitten. Dit houdt in dat elke laadpaal eigenaar zijn eigen prijzen kan bepalen. Nu is er binnen deze markt genoeg concurrentie om de prijs per kWh enigszins scherp te houden, maar is het in veel gevallen nog onduidelijk hoeveel je nou moet betalen om je elektrische auto op te laden.

De voordelen van een gratis laadpas

Een van de eerste keuzes die je zal moeten maken na het aanschaffen van je nieuwe elektrische auto, is welke laadpas(sen) je gaat gebruiken. Hoewel er al veel laadpas-leveranciers op de markt zijn, zijn er een heleboel onduidelijkheden over het verschil tussen de passen en de kosten die hieraan verbonden zijn. Er zijn een aantal partijen die tegen een maandelijkse vergoeding een pas aanbieden. Hierbij betaal je meestal geen extra kosten om een laadsessie te starten, maar betaal je natuurlijk wel de kosten voor het laden zelf. Aan de andere kant zijn er ook leveranciers die hun pas gratis aanbieden. Bij zo’n gratis laadpas betaal je vaak een laag bedrag om de laadsessie te starten en een toeslag per kWh.

De gratis laadpas kun je aanvragen bij verschillende partijen. Vaak zijn deze laadpas leveranciers ook eigenaren van een reeks laadpalen. In de meeste gevallen krijg je een voordelige prijs wanneer je met een laadpas bij een laadpaal van een gelijknamig bedrijf je elektrische auto oplaadt. Bekijk hier ons overzicht van alle gratis laadpassenBekijk hier ons overzicht van gratis laadpassen en de kosten die hieraan verbonden zitten.