Op vakantie met een elektrische auto

Met je elektrische auto op vakantie gaan kan wat spannend aanvoelen. Kun je overal wel laden? Welke landen zijn geschikt/minder geschikt voor een elektrische vakantie? Welke laadpas(sen) zijn geschikt voor internationaal gebruik? In dit artikel zullen we de belangrijkste punten op een rijtje zetten. Zo kun je met een gerust hart de auto instappen en genieten van je vakantie.

Elektrisch laden in Europa

De meeste landen in (west) Europa beschikken over een redelijk groot laadnetwerk. Voornamelijk Frankrijk, Nederland en Duitsland lopen voorop in de voorziening van oplaadpunten. Ga je echter verder richting het zuiden of juist Oost-Europa kan het wat lastiger worden om met regelmaat een beschikbaar laadpunt te vinden.

Of je nou naar een land met veel of weinig laadvoorzieningen rijdt, de beste tip blijft om van tevoren je route te plannen en hierbij ook je (snel)laadpunten vast te stellen. Via websites als openchargemap.io bekijk je gemakkelijk laadpunten door heel Europa en kun je zelfs laadpunten aan je route toevoegen. Hiernaast hebben veel laadpas leveranciers zoals bijvoorbeeld Newmotion en Telekom GET CHARGE hun eigen apps met daarin vergelijkbare functionaliteiten.

Laadpas voor in het buitenland

Uiteraard moet je in het buitenland ook gebruik maken van een laadpas om je laadsessies bij te houden en te betalen. Nu is de laadpas die je dagelijks gebruikt misschien niet compatibel met laadpalen in het buitenland of zijn er simpelweg voordeligere opties.

Overzicht

Laadpas Inzicht in CPO tarieven Vaste tarieven Achteraf betalen

NewMotion

NewMotion is een van de grootste pioniers op het gebied van elektrische laadoplossingen. Dit zie je onder andere terug in hun laadnetwerk van ruim 100.000 laadpalen door heel Europa. Dit hebben ze bereikt door samen te werken met meer dan 200 roaming partners. Hierdoor kun je via de NewMotion app of website van elke laadpaal zijn wat de tarieven zijn, voordat je je laadsessie start. Hiernaast betaal je een vast bedrag van €0,35 om je laadsessie te starten. Dankzij hun makkelijk te gebruiken app en inzicht in tarieven, kun je gemakkelijk voordat je op vakantie gaat enkele laadpunten vaststellen en zonder onverwachte kosten je auto opladen.
Meer over NewMotion

Maingau

Maingau hanteert vaste tarieven voor het laden met hun laadpas. Het standaardtarief bedraagt €0,25/kWh in Duitsland. Afhankelijk van het land waarin je laadt, komt hier een extra bedrag bovenop. Voor de actuele tarieven kun je terecht op de website van Maingau. Het fijne aan dit systeem is dat je zekerheid hebt over de kosten van het laden, ook al zal je met de Maingau pas niet altijd het goedkoopste uit zijn.
Meer over Maingau

NextCharge

De NextCharge laadpas werkt net iets anders dan de meeste laadpassen. Om gebruik te maken van de NextCharge laadpas of app dien je vooraf geld te storten op je pas, vergelijkbaar met een OV-chipkaart. Je betaalt echter alleen bij gebruik van de pas. Vergelijkbaar met NewMotion, werkt NextCharge samen met een heleboel chargepoint owners, waardoor ze inzicht kunnen geven in de tarieven van laadpalen. Hiernaast kun je in de NextCharge app de status en soms ook foto’s van een laadpaal bekijken.
Meer over NextCharge

Met een goede planning en de juiste laadpas(sen) kom je dus al heel ver. Tot er meer regulatie is op het gebied van elektrisch laden, zal het internationaal gaan met je elektrische auto nog enigszins experimenteel blijven, al is het zeker te doen. Bekijk hier de meest actuele top 3 laadpassen voor op vakantie.